Spring naar inhoud

Ter voorbereiding op uw bezoek leest u hier de actuele informatie en basisadviezen rondom het Coronavirus: www.nijsmellinghe.nl/corona.

Uw verblijf in het Expertisecentrum lymfovasculaire geneeskunde

Binnenkort wordt u opgenomen in de lymfoedeemkliniek van het Expertisecentrum lymfovasculaire geneeskunde (ECL). Het ECL is onderdeel van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. In deze folder vindt u belangrijke informatie over uw opname en de behandelingen. Naast informatie over uw opname in het ECL leest u algemene informatie over het ziekenhuis. Mocht u na het lezen van de folder nog vragen hebben, aarzelt u dan niet om contact met ons op te nemen.

Contactgegevens ECL

Expertisecentrum lymfovasculaire geneeskunde
Ziekenhuis Nij Smellinghe
Compagnonsplein 1
9202 NN Drachten
Postbus 20200
9200 DA Drachten

Telefoon secretariaat: (0512) 588 818
Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur.

Mail: lymfoedeemkliniek@nijsmellinghe.nl
Website: www.nijsmellinghe.nl

De lymfoedeemkliniek

U vindt de lymfoedeemkliniek op de verpleegafdeling. In Nij Smellinghe wordt gemengd verpleegd. Dat wil zeggen dat mannen en vrouwen bij elkaar op de kamer worden geplaatst. In de lymfoedeemkliniek maken we in principe gebruik van tweepersoonskamers. Op de afdeling is een dagverblijf aanwezig. Hiervan kunt u gebruik maken.


Over het algemeen bent u niet aan bed gebonden, tenzij u geopereerd wordt. De middagmaaltijd gebruikt u dan ook niet op uw kamer, maar in het restaurant op de begane grond. Kinderen/jongeren tot 18 jaar worden opgenomen op de kinderafdeling. Informatie over de Kinderafdeling vindt u op onze website (www.nijsmellinghe.nl).

De behandeling

Iedere patiënt die wordt opgenomen in de lymfoedeemkliniek heeft een individueel behandelprogramma. Omdat lymfoedeem een chronische aandoening is, leert u tijdens de opname hoe u zo goed mogelijk met uw aandoening kunt leven. Tijdens uw verblijf wordt veel aandacht geschonken aan nazorg en zelfredzaamheid. Bij het opnamegesprek, dat de afdelingsverpleegkundige met u voert, worden de eerste dagen van het behandelprogramma met u doorgenomen. Daarna houdt de afdelingsverpleegkundige u op de hoogte en/of kunt u zelf uw afspraken noteren.

Vaste onderdelen van de behandeling zijn:

 • Ambulante compressietherapie, het zwachtelen van uw arm/been of ander lichaamsdeel waar u lymfoedeem heeft, door het dermatologisch verpleegkundig team en/of de oedeemtherapeute.
 • Oefentherapie, meestal in de oefenzaal op de afdeling Fysiotherapie. Na een operatie zal de therapeut u op de afdeling begeleiden.
 • Oedeemtherapie.
 • Groepsbijeenkomsten over belasting/belastbaarheid, oedeem en huidverzorging, voeding, (over)gewicht en lymfoedeem, lymfoedeem en nu? (omgaan met een chronische aandoening), lunchen met de diëtiste. Deze groepsbijeenkomsten zijn verplicht. De tijden staan vermeld in uw programma.
 • Het aanmeten en dragen van compressiemiddelen, zoals de therapeutisch elastische kous.

Op indicatie kunnen vaste onderdelen worden weggelaten en andere of aanvullende behandelingen plaatsvinden.

Belangrijk om te weten

 • Als u medicijnen gebruikt moet u bij aanvang van uw opname een AMO-document inleveren. Een AMO-document is een Actueel Medicatie Overzicht. U kunt dit opvragen bij uw huisarts en apotheek. Doe dit zo kort mogelijk vóór de opname zodat het overzicht ook daadwerkelijk actueel is. Op de eerste maandagochtend van de opname wordt de medicatie met u afgestemd tijdens een gesprek met het Apotheek Service Punt (ASP).
 • Bezoek is uiteraard van harte welkom. Echter, tijdens uw behandelingen en de groepsbijeenkomsten kunt u geen bezoek ontvangen. In Nij Smellinghe is het bezoekuur van 15.00 tot 19.30 uur, maar u kunt eventueel tot 20.00 uur gebruik maken van de zitjes in het restaurant en daarna van de zitjes in de hal.
 • Het is niet de bedoeling dat u tijdens uw opname het ziekenhuisterrein verlaat.
 • Meestal heeft u de keus om met weekendverlof te gaan. Als u gezwachteld bent, adviseren wij u om tijdig vervoer te regelen.
 • We raden u aan om voldoende gemakkelijk zittende (sportieve) kleding en schoenen mee te nemen in verband met de oefentherapie. Als uw been en/of voet is gezwachteld is het vaak niet mogelijk om een sportschoen te dragen. U krijgt dan verbandschoenen.
 • Heeft u vragen over uw behandeling, dan kunt u deze het best tijdens de behandeling stellen aan uw behandelaar. Omdat u een specialistische behandeling krijgt, kan deze uw vragen vaak beter beantwoorden dan de afdelingsverpleegkundige. In de avonduren zijn de behandelaars niet aanwezig.
 • Iedere vrijdagochtend bespreken alle behandelaars de voortgang van uw behandeling.
 • Het ECL doet regelmatig wetenschappelijk onderzoek. U kunt gevraagd worden om hieraan mee te werken. Door deelname aan wetenschappelijk onderzoek kan uw programma wijzigen. Uiteraard is deelname niet verplicht.

Veelgestelde vragen

Kan ik ieder weekend naar huis?


Als de behandeling het toelaat kunt u in het weekend naar huis.

U kunt op vrijdagmiddag na afloop van uw behandelprogramma vertrekken (rond 16.00 uur) en u meldt zich weer op zondagavond om 19.30 uur op de verpleegafdeling. Heeft u reductiechirurgie ondergaan, dan kunt u niet met weekendverlof.

Kan ik mijn laptop meenemen?


Dat kan zeker. In Nij Smellinghe kunt u gratis gebruik maken van draadloos internet. Uw kast op de kamer kunt u afsluiten. Bij opname krijgt u de sleutel. Nij Smellinghe is niet aansprakelijk voor schade aan of vermissing van uw eigendommen.

Kan ik mobiel bellen in het ziekenhuis?


Mobiel bellen is bijna overal in Nij Smellinghe toegestaan.


Moet ik mijn eigen hulpmiddelen meenemen?


Als u gebruik maakt van extra compressiemiddelen, bijvoorbeeld een juxtafit, dan kunt u deze meenemen. Dit geldt ook als u gebruik maakt van een rollator, rolstoel of scootmobiel.

Ik heb bezwaar tegen gemengd verplegen, kan ik dit aangeven?


Tijdens het gesprek met de arts waarin de opname wordt voorgesteld, kunt u aangeven dat u liever met iemand van hetzelfde geslacht de kamer deelt. Hier wordt tijdens de opname zoveel mogelijk rekening mee gehouden. Helaas komt het soms voor dat het niet lukt om aan uw wens tegemoet te komen.

Wanneer zie ik mijn behandelend arts?


U heeft op de eerste dag een opnamegesprek met de dermatoloog. Dit gesprek vindt plaats op de polikliniek Dermatologie. Daarna bezoekt de dermatoloog u, zo nodig, één tot twee keer per week tijdens de visite in de kliniek. Aan het eind van de opname heeft u een eindgesprek met de dermatoloog. Als uw behandelend dermatoloog afwezig is, neemt één van de andere dermatologen waar. Wordt u geopereerd, dan is de chirurg vanaf de datum waarop u wordt geopereerd tot enkele dagen daarna, uw behandelend arts.


Ik woon op grote afstand van het ziekenhuis. Kan mijn familie ergens in de buurt verblijven?


Overnachtingsmogelijkheden in de buurt van het ziekenhuis (max. 5-7 minuten met de auto)

Van der Valk Hotel
Lavendelheide 4
9202 PD Drachten 
Tel: (0512) 520 705
www.hoteldrachten.nl


Hotel Het Witte Huis
Van Harinxmaweg 20
9246 TL Olterterp 
Tel: (0512) 382 222
www.wittehuisolterterp.nl

Als u wilt reserveren in een van de genoemde hotels, vraagt u dan specifiek naar het aangepaste tarief dat voor relaties via Nij Smellinghe geldt. Het is dan wel van belang dat u telefonisch bij het desbetreffende hotel boekt. Dus niet boeken via de website van het hotel en niet boeken via een boekingssite.

Wordt uw kind opgenomen, dan kan één van de ouders tijdens de opname in het ziekenhuis verblijven. Zie hiervoor onze website: (www.nijsmellinghe.nl).


Vakantieverblijven in de omgeving van Drachten:Bed & Breakfast
Het Zuid 40
9203 TE Drachten
Tel: (0512) 549 815 of  06 22552249, contact@bijenboom.nl
www.bijenboom.nl 


B&B Wetterlân
Kanaeldyk 14
9215 VT De Veenhoop
Tel: 06 40934642 of (0512) 512 029
www.wetterlan.info
 

Vakantiepark 't Hout
Duerswaldmerwei 11
9243 KA Bakkeveen
Tel: (0516) 561 287
www.molecaten.nl/t-hout


Bungalowpart It Wiid
Koaidyk 6
9264 TP Eernewoude (Earnewâld)
Tel: (0511) 539 223
www.bungalowparkitwiid.nl
 


Voorzieningen en faciliteiten in Nij Smellinghe

Kranten


Bij de receptie bij de hoofdingang vindt u alle gratis kranten en huis-aan-huis bladen. Dagbladen kunt u kopen in de winkel naast het restaurant.
 

Stiltecentrum


Soms kan het prettig zijn u even terug te trekken. U kunt dan naar het stiltecentrum. Hier kunt u op uzelf zijn, bidden of mediteren. U vindt het stiltecentrum in de centrale hal bij de hoofdingang. U kunt hier dag en nacht terecht.

Restaurant


Het restaurant is elke dag geopend van 7.00 tot 20.00 uur. U kunt hier met uw bezoek zitten of er zelf naar toe gaan om iets te eten of te drinken. Elke dag zijn er vers bereide maaltijden te koop.
 

Post


De binnengekomen post wordt één keer per dag in het ziekenhuis op elke kamer rondgebracht. Post die u zelf wilt versturen kunt u afgeven bij de secretaresse van de afdeling of posten in de brievenbus bij de hoofdingang.
 

Wasserij


Kleding kan gewassen worden tegen een vergoeding van € 10,-.
 


Schoonmaak


Ook bij de schoonmaak staat uw veiligheid voorop. In het ziekenhuis wordt zoveel mogelijk gewerkt met een droge schoonmaakmethode. Vocht is namelijk een ideale voedingsbodem voor bacteriën. Voor het schoonmaken van toiletten, wastafels en meubilair wordt wel water gebruikt. De gespecialiseerde schoonmaakservice I.S.S. maakt Nij Smellinghe schoon.
 

Televisie, radio en telefoon


Op de verpleegafdeling heeft u bij uw bed een televisie (inclusief radiofunctie), deze is gratis te gebruiken. Dit is mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van Nij Smellinghe.


Er is geen vaste telefoon beschikbaar.

Download PDF