Spring naar inhoud

Ter voorbereiding op uw bezoek leest u hier de actuele informatie en basisadviezen rondom het Coronavirus: www.nijsmellinghe.nl/corona.

24 of 48uur Holtercardiogram ECG

Inleiding

U bent door uw behandelend arts doorverwezen naar de afdeling Functieonderzoeken (route 27) voor een Holter elektrocardiogram (24/48 uurs ECG). In deze folder wordt kort uitgelegd wat een 24/48 uurs ECG is en hoe het wordt uitgevoerd.

Doel

Met behulp van een recorder worden gedurende 24 of 48 uur de elektrische activiteiten van uw hart geregistreerd. De arts kan dan zien hoe uw hart reageert als u bezig bent met uw dagelijkse activiteiten zoals slapen, fietsen, roken, sporten, blij of boos zijn, traplopen, huishoudelijk werk enz.
Het onderzoek is pijnloos en u kunt, in principe, uw normale werkzaamheden uitvoeren. Het enige verschil is dat u een kleine recorder met u meedraagt.

Voorbereiding

Trek op deze dag kleding aan die gemakkelijk zit. Vermijd strakke, knellende kleding, zoals een nauwsluitende blouse, trui of jurk. Als u knellende kleding draagt, dan kunnen de plakkers loslaten. De registratie van de werking van uw hart is dan verstoord.
Dat geldt ook voor een vette huid. Gebruik daarom op de dag van het onderzoek GEEN bodylotion of crème.
Vergeet niet uw patiëntenpas mee te nemen.

Verloop van het onderzoek

U kunt zich op de afgesproken tijd melden op de afdeling Functieonderzoeken (route 27). Vanuit de wachtkamer wordt u opgeroepen door een laborant(e). Die neemt u mee naar de onderzoekskamer. In de onderzoekskamer wordt u gevraagd uw bovenlichaam te ontbloten.
De plakelektroden moeten goed contact maken met de huid. Daarom wordt de huid op de plaatsen waar de elektroden komen, ontvet met alcohol en licht geschuurd. Eventueel wordt er wat haar weggeschoren, dit is nodig voor een goede registratie.

Aan de elektroden worden draden bevestigd die verbonden zijn met een recorder (Holter). De recorder wordt om uw middel bevestigd met een riem. De elektroden vangen de hartslag op en zenden die via draden naar de recorder.

Wanneer de recorder is bevestigd, wordt u gevraagd een dagboekje bij te houden gedurende de dag(en) en nacht(en) van het onderzoek.
U noteert daarin wat u doet en voelt. Vermeld ook altijd zo nauwkeurig mogelijk het tijdstip. Bijvoorbeeld: 9.00-9.15 uur koffie gedronken, hartkloppingen om 9.12 uur.
Als u medicijnen gebruikt, noteer dan het tijdstip van inname en de naam van het medicijn. Heeft u klachten, vermeld die dan samen met het tijdstip (bijv. hartkloppingen, brandend gevoel in linkerarm, pijn op de borst, duizelig, zenuwachtig, benauwd).

U wordt vriendelijk verzocht een horloge te dragen. Dit is nodig om de tijdstippen in uw dagboek te noteren.

Op de recorder is een druktoets bevestigd. Hierop kunt u kort drukken wanneer u klachten krijgt.
Noteer in het dagboek de tijd, de klacht en vermeld dat u op de knop gedrukt heeft. De arts kan dan precies zien hoe uw hart op dat moment werkte. Zelf merkt u geen reactie na het drukken op de knop.

24 of 48 uur later

U krijgt van de laborant(e) instructies over het verwijderen van de recorder en het tijdstip van inleveren. De informatie die op de recorder staat, wordt voor uw arts op papier gezet.

Belangrijk

  • Voorkom dat de recorder nat wordt. Neem geen bad of douche. Ga niet zwemmen. De elektronica van de recorder kan hierdoor beschadigd worden.
  • Maak de recorder niet open.
  • Trek niet aan de plakkers of draden
  • Slapen op een waterbed of onder een elektrische deken is toegestaan.
  • Pas uw dagelijkse activiteiten niet aan. Doe de dag van het onderzoek wat u anders ook zou doen.


Het spreekt voor zich dat u alle materialen (recorder, tasje, draagriem en halskoord) tezamen weer inlevert.

Na het onderzoek

De resultaten van het onderzoek worden door de specialist beoordeeld. De laborant(e) kan er dus geen mededelingen over doen. Hiervoor moet u zelf een afspraak maken.

Verhinderd

Als u verhinderd bent, wilt u dit dan zo snel mogelijk doorgeven aan de poli Cardiologie, telefoonnummer 0512 588 806. U kunt meteen een nieuwe afspraak maken.

Download PDF