Spring naar inhoud

Colonoscopie inclusief voorbereiding met Moviprep

Wat houdt het onderzoek in?

Tijdens een colonoscopie bekijkt de MDL-arts doormiddel van een endoscoop de binnenkant van uw gehele dikke darm en mogelijk het laatste deel van uw dunne darm. Een endoscoop is een flexibele slang met aan het einde van de slang een kleine videocamera. Hiermee kan de dikke darm van binnen bekeken worden en kunnen door middel van kleine biopten (hapjes uit het weefsel) eventuele afwijkingen opgespoord worden. Deze biopten worden nader onderzocht.

Belang van een goede voorbereiding

Voor een coloscopie is het van groot belang dat de darm volledig geledigd is. Wanneer er ontlasting in de darm achterblijft, is er een kans dat er afwijkingen gemist worden of dat er een te slecht zicht is met de endoscoop om het onderzoek uit te voeren. Met het risico dat het hele onderzoek (inclusief voorbereiding) opnieuw uitgevoerd moet worden.

Vergelijking


Slecht zicht        Helder zicht

Dag voor het onderzoek

Instructies voor de laxatieprocedure


Vijf dagen voor het onderzoek, dus vier dagen voor de opname, mag u geen pitten, noten en zaden eten. Dit omdat deze lang in de darmen kunnen blijven. De dag voor het onderzoek wordt u opgenomen op de verpleegafdeling A2, waar de voorbereiding voor de colonoscopie zou plaatsvinden. Het laxeren wordt op de afdeling gedaan doormiddel van het laxeermiddel Moviprep. Moviprep is een drank dat er voor zorgt dat de darm wordt schoongespoeld. Deze dag mag u alleen nog streng vloeibaar innemen. Verderop in de folder vindt u wat streng vloeibaar inhoudt.

Instructies gebruik Moviprep

Het eerste uur/anderhalf uur Drinkt u één Liter Moviprep oplossing.

Het tweede uur

Drinkt u een halve Liter heldere vloeistoffen. Deze vloeistoffen vindt u verderop in de folder terug.

Na de eerste inname Moviprep begint de ontlasting op gang te komen. Wanneer u voldoende bent gelaxeerd ziet de ontlasting eruit als helder vocht zonder stukjes. U kunt aan de verpleging vragen of u voldoende bent gelaxeerd. Indien u niet voldoende bent gelaxeerd herhaald de bovenstaande tabel opnieuw.

Dag van het onderzoek

Op de dag van het onderzoek is het van belang dat u nuchter blijft. Vier uren voordat het onderzoek start, begint u opnieuw met het gebruikt van Moviprep. Dit wordt gedaan omdat de darmen `s nachts altijd nog ontlasting aanmaken. Dit kan mogelijk betekenen dat u vroeg in de ochtend wordt gewekt om te starten met de laatste inname Moviprep. Voor het onderzoek is het belangrijk dat het laatste beetje ontlasting ook uit de darmen is. Tot twee uur voor het onderzoek blijft u volledig nuchter. Dit houdt in dat u geen Moviprep meer mag nemen. Ook mag u niet meer roken en geen kauwgom kauwen.

Het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats in de daarvoor bestemde kamers op het Endoscopiecentrum. Door het personeel van de verpleegafdeling wordt u in bed hier naartoe gebracht. Hier krijgt u door de één van de verpleegkundigen een infuus ingebracht voor toediening van het slaapmiddel. Gedurende het onderzoek worden uw bloeddruk, hartslag en zuurstofgehalte gecontroleerd. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een arts. Wanneer het onderzoek begint wordt de endoscoop via de anus ingebracht. Tijdens het onderzoek wordt er CO2 in de darm geblazen om de darm te laten ontplooien.


Wanneer de scoop wordt teruggetrokken bekijkt de arts de darmwand nauwkeurig. Hierbij kunnen er biopten (hapjes) worden genomen van het weefsel. Ook kunnen er poliepen (slijmvliesverdikkingen) worden verwijderd. Hiervan ondervindt u geen pijn van, wel kunt u een krampend gevoel ervaren.

Het verwijderen van een poliep      Het nemen van een biopt

     

Na het onderzoek

Het onderzoek duurt gemiddeld een half uur. Na het onderzoek gaat u naar de uitslaapkamer. Hier zult u minimaal een uur worden geobserveerd. De eventuele afgenomen biopten of poliepen zullen nader worden onderzocht in het laboratorium. De uitslag hiervan is na twee weken bekend. De uitslag ontvangt u doormiddel van een belafspraak of een afspraak op de polikliniek. Na ongeveer een uur keert u weer terug naar de verpleegafdeling. Indien het onderzoek zonder complicaties is verlopen kunt u op de afdeling een broodje eten en terugkeren naar huis.

Vanwege de sedatie mag u niet zelf aan het verkeer deelnemen en dient ander vervoer te regelen.

Licht de verpleegkundige in indien u:

  • Antistollingsmiddelen gebruikt
  • IJzertabletten gebruikt
  • Bekend bent met Diabetes Mellitus 1 of 2
  • Een darmstoma heeft
  • Nierproblemen heeft
  • Een vochtbeperking heeft
  • Cardiaal belast bent

Heldere vloeistoffen:

  • Gezeefde tuinkruidenbouillon
  • Thee zonder melk
  • Koffie zonder melk
  • Appelsap
  • Blauwe pakjes Dubbel Frisss
  • Water
  • Oranje limonade

Bronnen


Afbeeldingen Slecht zicht en Helder zicht via: https://www.allesoverdarmonderzoek.nl/darmonderzoek/coloscopie/voordecoloscopie/
Afbeelding Colonoscopie via: http://www.scapura.nl/joomla30/index.php/pati%C3%ABnten/6-coloscopie 
Afbeelding Verwijderen van een poliep via: https://www.mlds.nl/ziekten/poliepen-in-de-dikke-darm/
Afbeeldinb Het nemen van een biopt via: https://cris-et-chuchotements-medicaux.net/2013/05/01/article-comment-se-passe-une-coloscopie-117499858/

Download PDF