Spring naar inhoud

ACTH stimulatietest - Synacthentest

Doel van het onderzoek

Er gaat bij u een ACTH stimulatietest verricht worden. Dit wordt gedaan om te testen of uw bijnieren voldoende cortisol maken.

Voorbereiding

Als u hydrocortison gebruikt moet dit één dag vooraf gestopt worden. Ook prednison en dexamethason moet vooraf gestopt worden. Uw arts zal u hierover informeren. De orale anticonceptiepil moet zes weken vooraf gestaakt worden. U hoeft niet nuchter te komen op de dag van het onderzoek.

Het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats bij de dagverpleging en duurt één ochtend. Tijdens het onderzoek is het belangrijk dat u rustig bent, gelieve daarom geen bezoek mee te nemen.

Er wordt een infuusnaald ingebracht in een van uw armen. Via deze infuusnaald wordt Synacthen (tetracosactide) toegediend. Dit is een synthetische vorm van ACTH. ACTH is het hormoon dat de bijnieren stimuleert om cortisol aan te maken. Tijdens het onderzoek wordt driemaal een bloedafname verricht. Een keer voor de toediening van Synacthen en twee keer erna (een half uur en één uur na toediening).

Zelden volgt een allergische reactie na toediening van Synacthen (tetracosactide). Wanneer er wel een allergische reactie opreedt, gebeurt dit bijna altijd binnen één uur na het toedienen van de Synacthen.

Na het onderzoek

U mag na het onderzoek naar huis. U krijgt de uitslagen tijdens een poliklinisch bezoek.

De dag van de afspraak

U kunt zich op de dag van de afspraak melden bij dagverpleging B1 (route 52).

Vergeet u niet uw patiëntenpas mee te nemen?
Als bepaalde gegevens niet meer kloppen, bijvoorbeeld de verzekeringsgegevens of uw adres, kunt u een nieuwe patiëntenpas laten maken bij de receptie van de poliklinieken. U wordt dan gevraagd uw identietijdsbewijs te tonen (ID-kaart, paspoort of rijbewijs).

Wij hebben voor u een afspraak gemaakt

op: .....................................................dag

..........................................................(datum)

om: ....................................................uur

Vragen

Als u nog vragen heeft kunt u zich wenden tot de polikliniek Interne Geneeskunde. Dit kan door te bellen naar 0512 588 877 en te kiezen voor keuze 2.

Download PDF