Spring naar inhoud

Coloscopie

Inleiding

U komt binnenkort naar het Endoscopiecentrum (route 43) van Nij Smellinghe voor een onderzoek van uw gehele dikke darm. Uw behandelend arts heeft met u besproken waarom dit onderzoek bij u gedaan wordt. In deze folder leest u hoe het onderzoek verloopt.
Als u na het lezen van de folder vragen heeft, dan kunt u deze stellen aan uw behandelend arts of aan een medewerker van de polikliniek MDL, te bereiken op telefoonnummer 0512 588 815. De behandelend arts is de arts die het onderzoek aanvraagt.

Wat houdt het onderzoek in?

Bij een coloscopie bekijkt de arts de binnenkant van uw dikke darm en eventueel ook het laatste deel van uw dunne darm. De arts gebruikt hiervoor een endoscoop. Dit is een flexibele slang waarin een kleine videocamera gemonteerd is waarmee organen van binnen bekeken kunnen worden. Met de endoscoop kan de arts afwijkingen opsporen. Ook kan de arts via de scoop stukjes weefsel wegnemen voor onderzoek.

Wij hebben voor u een afspraak gemaakt op:
Datum...........................................................................................................

Tijd.................................................................................................................

Plaats: Endoscopiecentrum route 43

Behandelaar.................................................................................................

Medicatieadvies........................................................................................

Overleg met uw behandelend arts indien u:

• Antistollingsmiddelen (bloedverdunners) gebruikt.

• IJzertabletten gebruikt.

• Diabetes Mellitus heeft of vanwege andere

gezondheidsproblemen in de ochtend medicijnen moet gebruiken.

• Een pacemaker of ICD heeft.

• Een hartoperatie heeft ondergaan of in de afgelopen 3 maanden

een kunstgewricht hebt gekregen.

• Een darmstoma (colostoma of ileostoma) heeft.

• Nierproblemen heeft.

Let op! Door het laxeren is de anticonceptiepil niet meer

betrouwbaar. Het is verstandig om dan ook een andere vorm van anticonceptie toe te passen.

Medicijngebruik

Bèta blokkers: Een uur voordat u gaat laxeren deze wel innemen, niet staken.

ACE remmers (medicijnen die eindigen op – pril) diuretica en NSAID’s (naproxen, ibufrofen, diclofenac) tijdens het laxeren niet innemen.

Bloedverdunners: Deze zullen i.o.m. de arts wel/niet worden gestaakt.

Diabetes Mellitus: Wanneer u hiervoor tabletten gebruikt, adviseren wij u deze tijdens het laxeren niet in te nemen. Na het onderzoek kunt u deze hervatten. Wanneer u insuline gebruikt is het wenselijk dat u contact opneemt met uw arts of diabetesverpleegkundige over het gebruik en de dosering van de insuline op de dag voor en van het onderzoek. Wilt u bij uw bezoek uw eigen bloedsuikercontrole- apparaat met bijbehorende stripjes en naaldjes meenemen.

Hypoverschijnselen: Mocht u ondanks de juiste voorzorgsmaatregelen toch hypoverschijnselen krijgen, of een bloedsuiker lager dan 4.0mmol/l, drink dan 1 glas verdunde siroop ( 1 deel siroop en 2 delen water) of neem 6 tabletten druivensuiker. Het is aan te raden de druivensuikertabletten ook mee te nemen naar het onderzoek.

IJzertabletten: Vanaf 7 dagen voor het onderzoek dient u deze te stoppen. Na het onderzoek kunt u deze hervatten.

Inhalatiemedicatie: Wij adviseren deze op de dag van het onderzoek wel te nemen.

Vervoer


Tijdens het onderzoek krijgt u sedatie. Dat betekent dat het bewustzijn bij een onderzoek tijdelijk wordt verlaagd. Vroeger werd dit ook wel “een roesje” genoemd. Meer informatie over sedatie vindt u in de sedatie folder. Vanwege de sedatie mag u na het onderzoek niet alleen de afdeling verlaten. Ook mag u (de hele dag) niet deelnemen aan het verkeer. Regelt u daarom iemand die u naar huis brengt.

Instructies tijdens het dieet en laxeren

5 dagen voor het onderzoek mag u geen hele granen, mais, muesli, pitten, noten, zaden of fruit met pitjes (o.a. kiwi’s, druiven, aardbeien) gebruiken.

U dient de instructies in deze folder te volgen, deze wijken af van de informatie die u in de bijsluiter van het laxeermiddel Picoprep kunt lezen.

Tijdschema wanneer het onderzoek 's ochtends plaatsvindt

Tijdschema wanneer het onderzoek 's middags plaatsvindt

NB. Mocht het niet lukken met de voorbereiding, bel dan tijdens kantooruren met tel: 0512 588 815 poli MDL of na 16.30 uur met de receptie van het ziekenhuis tel: 0512 588 888.

Als gevolg van het laxeren kunt u hoofdpijn krijgen en het koud hebben. Om u beter te voelen is het raadzaam om niet alleen water te drinken, maar dit af te wisselen met dranken die (natuurlijke) suikers en zouten bevatten, zoals bijvoorbeeld heldere appelsap en bouillon.

Wanneer de huid rond de anus geïrriteerd raakt  als gevolg van het laxeren, dan liever geen vaseline of andere crèmes gebruiken, uitgezonderd sudocrrème. Dit om te voorkomen dat er aanslag op de scoop komt.

Het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats in één van de onderzoekkamers van het Endoscopiecentrum route 43, op de eerste verdieping van het ziekenhuis.
Graag 15 minuten voor het onderzoek aanwezig zijn i.v.m. sedatie.

Nadat u zich bij de balie van het Endoscopiecentrum heeft gemeld, kunt u plaatsnemen  in de wachtkamer. Omdat er bij het behandelhuis diverse onderzoeken door verschillende specialisten worden uitgevoerd, kan het gebeuren dat iemand die na u kwam toch eerder aan de beurt is. Het kan ook voorkomen dat het programma uitloopt omdat onderzoeken zich niet altijd precies laten plannen en eventuele spoedgevallen voorgaan. In principe worden geen familieleden of partners bij het onderzoek toegestaan.
 

Als u aan de beurt bent voor het onderzoek krijgt u nogmaals een korte uitleg van de verpleegkundige. Tijdens het onderzoek ligt u op de linkerzij of op de rug op een bed. U krijgt een infuusnaald ingebracht voor toediening van een morfineachtige pijnstiller en een valiumachtig slaapmiddel. Door middel van een knijper (pulsoxymeter) op uw vinger wordt gedurende het onderzoek en enige tijd na afloop de hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed gecontroleerd. Ook wordt uw bloeddruk gemeten.

Wanneer het onderzoek begint, wordt de endoscoop via de anus en de endeldarm de dikke darm ingebracht tot de overgang van de dikke naar de dunne darm. Om de samengevallen darm te laten ontplooien  wordt er een beetje Co² in de darm geblazen.

Tijdens het terugtrekken van de endoscoop wordt de darmwand nauwkeurig bekeken en kunnen er weefselmonsters (biopten) worden genomen of poliepen (slijmvliesverdikkingen in de vorm van een paddenstoel) worden verwijderd. Het nemen van weefselmonsters en het verwijderen van poliepen doet geen pijn. Wel kunt u een krampend gevoel ervaren. In totaal duurt het onderzoek meestal ongeveer een half uur. De weefselmonsters en poliepen worden onderzocht in het laboratorium.

Na afloop van het onderzoek wordt u gedurende minimaal een uur geobserveerd op de uitslaapkamer van het Endosopiecentrum. 

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag u weer normaal eten en drinken. U heeft misschien een wat opgeblazen gevoel: dat komt doordat er tijdens het onderzoek Co² in uw darm is geblazen. Winden laten geeft dan verlichting.

Als er poliepen of andere hapjes weefsel verwijderd zijn, kan het gebeuren dat u de eerste 12 uur wat bloed bij de ontlasting verliest.

Risico’s van het onderzoek

Een coloscopie is een veilige onderzoeksmethode. Toch kan er een complicatie optreden in de vorm van een gaatje in de darm, een bloeding of buikpijn en koorts na poliepverwijdering.
De coloscopie biedt geen volledige zekerheid. Er is altijd een kleine kans dat darmkanker of poliepen niet worden gevonden.

Meteen uw arts waarschuwen in de volgende gevallen

Er zijn situaties waarin u meteen contact moet opnemen met uw behandelend arts of met de dienstdoende arts, namelijk:

  • Als de bloedingen ernstiger worden en als u meer bloed verliest dan ongeveer een theekopje vol.
  • Als de buikpijn steeds erger wordt in plaats van minder en/of wanneer u koorts krijgt.

Deze problemen kunnen tussen de één en veertien dagen na het onderzoek nog optreden.

Overdag kunt u contact opnemen met de polikliniek Maag-, Darm- en Leverziekten tel: 0512 588 815.
’s Avonds en in het weekend belt u met de receptie van het ziekenhuis op telefoonnummer 0512 588 888. U kunt dan vragen naar de spoedeisende hulp.

Uitslag

Indien het onderzoek door een MDL arts wordt verricht, krijgt u na het onderzoek alvast een voorlopige uitslag. Meestal is er een afspraak met de behandelend arts gemaakt om de definitieve uitslag te bespreken. Wanneer u een controle onderzoek hebt ondergaan (ook wel “follow up” genoemd) bijvoorbeeld in verband met controle van poliepen, kunt u na twee weken de uitslag bij uw huisarts opvragen of zelf opzoeken op mijnnijsmellinghe.nl.  

Download PDF