Spring naar inhoud

Endoscopische echografie via de mond

Inleiding

U komt binnenkort naar het Endoscopiecentrum (route 43) van Nij Smellinghe voor een endoscopische echografie via de mond.
In deze folder krijgt u informatie over het onderzoek. Als u na het lezen van de folder vragen heeft, dan kunt u deze stellen aan uw behandelend arts of aan een medewerker van de polikliniek maag-, darm- en leverziekten. De polikliniek maag-, darm- en leverziekten is te bereiken op telefoonnummer (0512) 58 88 15.                                                

De behandelend arts is de arts die het onderzoek aanvraagt.

Afspraak

Dag: ………..………………………..

Tijd: ………………………………….

Plaats: Endoscopiecentrum route 43

Behandelaar: ………………………..

Medicatie advies: …………………..

Wat houdt het onderzoek in?

Een endo-echografie is een inwendig kijk-onderzoek waarbij beeldopnamen worden gemaakt. Bij dit onderzoek worden beeldopnamen gemaakt van de slokdarm, maag, alvleesklier en de bloedvaten en klieren die dicht tegen deze organen aan liggen. De opnamen worden gemaakt met behulp van onhoorbare geluidsgolven (echografie). Het maken van de opnamen is daarom geheel onschadelijk.
De echo-opnamen worden ’van binnenuit’ gemaakt via een endo-echoscoop. Dat is een flexibele slang met een doorsnede van een centimeter, met aan het uiteinde een echoapparaatje en een kleine camera. Het beeld van de camera wordt op een monitor weergegeven.

Voor het onderzoek

Overleg met uw behandelend arts als u:

  • Antistollingsmiddelen gebruikt;
  • Diabeet bent of vanwege andere gezondheidsproblemen 's ochtends medicijnen moet gebruiken;
  • Een pacemaker of ICD heeft;
  • Een hartoperatie heeft ondergaan of in de afgelopen drie maanden een kunstgewricht heeft gekregen.

Soms is het noodzakelijk dat u tijdelijk stopt met het gebruik van uw medicijnen. Wanneer dit nodig is, geeft de arts dit aan. Stopt u alstublieft nooit zonder overleg met uw medicijnen.

Voorbereiding voor het onderzoek

Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn.

Heeft u het onderzoek 's ochtends? Dan mag u de dag voor het onderzoek vanaf 22.00 uur 's avonds niet meer eten en drinken. Ook mag u geen kauwgom kauwen en niet roken. Nicotine stimuleert namelijk de productie van maagsap. 

Heeft u het onderzoek 's middags? Dan mag u 's ochtends een licht ontbijt nemen (een kop thee met een beschuit). Geen melkproducten. Er moeten wel minstens 6 uren tussen het ontbijt en het onderzoek zitten. Ook mag u geen kauwgom kauwen en niet roken. . 

Sedatie


Tijdens het onderzoek krijgt u sedatie. U krijgt medicijnen waar u slaperig van wordt, zodat het onderzoek minder belastend voor u is.
Meer informatie over sedatie vindt u in de sedatie folder.

Vanwege de sedatie mag u na het onderzoek niet alleen de afdeling verlaten. Ook mag u de hele dag niet deelnemen aan het verkeer. Laat u daarom door iemand ophalen uit het Endoscopiecentrum (route 43).

De dag van het onderzoek

Op de dag van het onderzoek meldt u zich met uw patiëntenpas (van ziekenhuis Nij Smellinghe) bij het Endoscopiecentrum (route 43). Als u nog geen patiëntenpas heeft, kunt u deze laten maken bij de receptie poliklinieken. Neemt u alstublieft een geldig identificatiewijs (ID-kaart/paspoort of rijbewijs) mee. Nadat u zich heeft aangemeld, kunt u plaatsnemen in de wachtkamer.

U krijgt voor het onderzoek een korte uitleg van de verpleegkundige. Zij zal een infuus inbrengen in verband met de sedatie. Uw bloeddruk wordt gemeten en u krijgt een knijper (pulsoxymeter) aan uw vinger om tijdens de behandeling uw hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed te controleren. U krijgt tijdens het onderzoek een bijtring (mondstuk) in. Hiermee wordt uw gebit en de endoscoop beschermd. Heeft u een gebitsprothese, dan vragen wij u die voor het onderzoek uit te doen. Het is prettig voor u om makkelijk zittende bovenkleding te dragen.

Het onderzoek

Voorafgaand aan het onderzoek zal de anesthesiemedewerker u via het infuus sedatie geven. Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij. Er wordt via de mond een buigzame slang (de endoscoop) naar binnen gebracht. Het inbrengen van de endoscoop kan als vervelend worden ervaren. Het doet geen pijn. U kunt tijdens het inbrengen en gedurende het onderzoek, vrij blijven ademhalen. De luchtweg is niet geblokkeerd.

De arts schuift de endoscoop op tot aan de twaalfvingerige darm. De beelden van het echoapparaat worden op een beeldscherm weergegeven. De arts trekt de endoscoop langzaam terug en bekijkt ondertussen de wand van de alvleesklier, de galwegen, de twaalfvingerige darm, de maag en de slokdarm nauwkeurig. Via de endoscoop blaast de arts Co² (koolstofdioxide) in om beter zicht te krijgen. Door de ingeblazen Co² kunt u last hebben van een opgeblazen gevoel. Veel mensen moeten er ook van boeren. Dat is vervelend voor u, maar normaal; u hoeft zich hier niet voor te schamen.

Ook zal de arts indien nodig een klein stukje weefsel (biopt) of wat vocht wegnemen voor verder onderzoek. Dit gebeurt met een holle naald die via de scoop wordt ingebracht. Dit is geheel pijnloos.

Als het onderzoek klaar is, wordt de endoscoop voorzichtig verwijderd. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Dit is zonder de voorbereidingstijd.

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek wordt u gedurende minimaal een uur geobserveerd op de uitslaapkamer. 

Nadien mag u onder begeleiding weer naar huis. 

Na het onderzoek krijgt u een voorlopige uitslag. Als er biopten (stukjes weefsel) zijn genomen wordt er (meestal) een afspraak gemaakt om de definitieve uitslag met uw behandelend arts te bespreken.

Mogelijke complicaties

Een endo-echografie is een veilig onderzoek, maar er kunnen soms complicaties optreden. Wanneer er biopten (stukjes weefsel) zijn genomen is het niet ongebruikelijk dat er een klein beetje bloedverlies optreedt.

Waarschuw direct uw arts als na een endo-echografie de volgende klachten optreden:

  • Hevige, plotselinge buikpijn, of aanhoudende buikpijn in de dagen na het onderzoek;
  • Koorts;
  • Hevig, plotseling bloedverlies, of als het bloedverlies niet binnen enkele dagen verdwijnt.

Overdag kunt u contact opnemen met de polikliniek maag-, darm-en leverziekten. Telefoonnummer (0512) 58 88 15.
’s Avonds en in het weekend belt u met de receptie van het ziekenhuis. Telefoonnummer (0512) 58 88 88. U kunt dan vragen naar de afdeling Spoedeisende Hulp.

Download PDF