Spring naar inhoud

Om goed te kunnen kauwen en slikken moeten de spieren van uw lippen, tong, kaak, wangen, keel en strottenhoofd goed functioneren en samenwerken. Wanneer in dit proces een ‘verstoring’  optreedt kunnen klachten of problemen ontstaan.  Mogelijke klachten zijn:

  • Verslikken,
  • Hoesten tijdens of na het eten/drinken
  • Het gevoel hebben dat er iets blijft zitten in de keel of slokdarm
  • Kokhalzen
  • Terugkerende luchtweginfecties.

Als u één of meerdere van deze klachten ervaart, dan wordt verder onderzoek naar het slikproces overwogen. Dit kan door het afnemen van een slikvideo en/of FEES. Vaak krijgt u ook een slikonderzoek bij de logopedist, waarbij uw klachten worden besproken en het slikken wordt bekeken.

Wat is een slikvideo?

Met behulp van een slikvideo wordt een video-opname gemaakt van uw kauw- en slikbeweging met röntgenstraling. Dit gebeurt op de afdeling Radiologie. Er wordt een contrastvloeistof gebruikt, wat ervoor zorgt dat het eten/drinken zichtbaar is tijdens de röntgenopname. De weg die het eten en drinken aflegt, wordt dan gevolgd.

Het onderzoek wordt afgenomen door de radioloog in samenwerking met de radiologie-assistent en de logopedist. U krijgt normale voeding vermengd met het contrastvloeistof. Vaak worden verschillende voedingsdiktes onderzocht, bijvoorbeeld dun vloeibaar, vladikte en brood.

Na het onderzoek komt u terug bij de verwijzend arts voor de uitslag van het onderzoek. Eventueel wordt er samen met u een behandelplan gemaakt.

Wat is FEES?

FEES betekent: Fiberoptic Endoscopic Evaluation of Swallowing, oftewel: Flexibel endoscopisch slikonderzoek. Bij dit onderzoek wordt het slikken bekeken via een dun slangetje dat via uw neus achterin de mond- en keelholte gebracht wordt. Dit onderzoek vindt plaatst op de polikliniek KNO (Keel-, Neus- en Oorheelkunde). Het onderzoek wordt uitgevoerd door de KNO-arts en de logopedist.

Tijdens het onderzoek zit u rechtop en krijgt u gewone voeding te drinken of te eten. Vaak wordt er gekeken naar verschillende voedingsdiktes, bijvoorbeeld dun vloeibaar, vladikte en brood. De uitslag wordt na afloop van het onderzoek met u besproken. Eventueel wordt er samen met u een behandelplan gemaakt.