Spring naar inhoud

Poliklinische fysiotherapie

Wanneer u bij ons op de afdeling komt voor een behandeling noemen we dat poliklinische fysiotherapie. Dat kan nodig zijn om verschillende redenen, bijvoorbeeld om u weer in beweging te krijgen of om u te leren hoe u het beste om kunt gaan met een belemmering.

Hartrevalidatie

Na een hartinfarct, dotterprocedure is het belangrijk dat u gaat bewegen. Zo kunt u uw dagelijkse activiteiten weer uitoefenen. De cardioloog kan u doorverwijzen naar de poliklinische hartrevalidatie. Hier leert u uw grenzen kennen, verleggen en uw conditie weer op te bouwen. Dit programma start ongeveer twee weken na uw ontslag uit het ziekenhuis.

De hartrevalidatie in Nij Smellinghe is gebaseerd op de landelijk erkende richtlijn van de Nederlandse Hartstichting. Het programma is multidisciplinair. Dat betekent dat de fysiotherapeut, de cardioloog, de psycholoog, de hartrevalidatie verpleegkundige, de diëtiste en de maatschappelijk werker hierbij betrokken zijn. Zij overleggen regelmatig.

Er is een gevarieerd programma van lichamelijke activiteiten. Het programma kan bestaan uit fietstraining, sport en spel activiteiten, lichaamsbewustwording en training van het krachtuithoudingsvermogen.

Als u lijdt aan chronisch hartfalen kunt u een specifiek trainingsprogramma volgen. Dit programma gaat in op uw mogelijkheden en problemen en is gericht op conditie- en krachttraining. Het programma is gebaseerd op de multidisciplinaire richtlijn chronisch hartfalen en de landelijke richtlijn hartrevalidatie en duurt maximaal 12 weken. Een verwijzing naar de 1e lijn of sportprogramma kan een vervolg zijn op dit programma. Er wordt samengewerkt met de cardioloog en de hartfalenverpleegkundige.

Longrevalidatie

Als COPD of astma uw dagelijks functioneren belemmert, kunt u op verwijzing van de longarts in aanmerking komen voor multidisciplinaire longrevalidatie. Dit is een fysiek programma, gericht op het verbeteren van het dagelijks functioneren. Het bestaat onder andere uit spierkrachttraining, het verbeteren van uw uithoudingsvermogen en het leren van zelfmanagementtechnieken die gericht zijn op uw mogelijkheden en beperkingen. Ook hier passen we landelijk geldende richtlijnen toe.

Oncologische revalidatie

Fysiotherapie speelt een belangrijke rol bij oncologische revalidatie. We streven ernaar om alle oncologische patiënten de mogelijkheid te geven om te revalideren. We stellen gerichte vragen en voeren testen uit om te kijken of revalidatie geschikt is en om de revalidatievorm te bepalen. U kunt revalideren tijdens en na uw behandeling. De revalidatie vindt plaats in een groep. We werken samen met uw medisch specialist, oncologieverpleegkundige en de ergotherapeut, psycholoog, maatschappelijk werker en diëtist. De revalidatie kan ook individueel worden gegeven door de fysiotherapeut.