Spring naar inhoud

Overbeharing

Bij overbeharingsproblemen kunt u eerst de huisarts of dermatoloog om advies vragen. Deze kan beoordelen of verdere onderzoeken en maatregelen nodig zijn, voordat u zich laat behandelen door de huidtherapeut.

De huidtherapeut kan zorgen voor de verwijdering van ongewenste haren. Maar zelf bij definitieve ontharing moet u er rekening mee houden dat er na verloop van tijd weer nieuwe haren kunnen groeien. Het positieve resultaat van de behandeling leidt er doorgaans toe dat u zich zekerder van uzelf voelt.

Overbeharing

Er zijn twee vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme. Ze komen meestal afzonderlijk voor, maar soms gecombineerd.

Hypertrichose

Hypertrichose is bovenmatige haargroei op plaatsen waar van nature al enige haargroei is. Er kunnen fijne haartjes verschijnen in de gezicht, bij de slapen en bij de wenkbrauwen. Haren op uw armen kunnen langer worden en in aantal toenemen. De onderbenen en romp zijn dan meestal ook zwaarder behaard. Hypertrichose komt zowel voor bij mannen als bij vrouwen en ontstaat in de pubertijd.

Hirsutisme

Bij vrouwen kan haargroei optreden op plaatsen waar meestal alleen mannen haren ontwikkelen. Dit noemen we hirsutisme. Veel haar verschijnt dan op plekken waar vrouwen gewoonlijk niet sterk behaard zijn zoals op de bovenlip, wangen, kin en hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek. Ook op armen en benen is de haargroei meer dan normaal.

Epileren

Epileren met een pincet is het uittrekken van de haarwortel en haarschacht, waardoor er geen stoppelvorming optreedt. De methode is alleen geschikt als het gaat om enkele haren. De haren komen na enige tijd terug. Bovendien kunnen haartjes die zich nog niet hebben ontwikkeld worden geprikkeld, waardoor er ook haren verschijnen op plaatsen waar ze vroeger niet zaten.

Harsen

Ook bij harsen worden de haarwortel en haarschacht verwijderd. De haren komen na twee tot zes weken geleidelijk terug. Harsen is vooral geschikt voor grotere oppervlakten. De methode geldt als pijnlijk. Bovendien kan er een overgevoeligheidsreactie optreden.

Elektrisch epilatie

Elektrisch epilatie zorgt ervoor dat storende haren definitief verdwijnen. Het gaat om haren in het gezicht, elders op het lichaam en bijvoorbeeld huidtransplantaten. De huidtherapeut laat een minuscuul naaldje in het haarzakje glijden om dit elektrisch te vernietigen. Na elke behandeling worden de haren zwakker en dunner waarna ze uiteindelijk verdwijnen. Elektrisch epilatie is niet pijnloos. Door de stroomsterkte aan te passen aan de individuele patiënt is elektrisch epilatie voor iedereen dragelijk te maken. De behandelperiode varieert van enkele maanden tot jaren, afhankelijk van de grootte van het oppervlak.

Worden alle behandelingen vergoed?

Veel behandelingen bij de Huid- en laserkliniek worden vanuit uw aanvullende verzekering vergoed door uw zorgverzekeraar. Denk bijvoorbeeld aan het ontharen in het gelaat, acnetherapie of camouflage. Let op: er moet wel een medische indicatie zijn. De meer cosmetische behandelingen zijn voor eigen rekening. Informeer daarom altijd bij uw zorgverzekeraar.

Download hier de prijslijst van de Huid- en Laserkliniek