Spring naar inhoud

Een CT-scan maken we vrijwel bij iedere patiënt met een GIST, ook om eventuele uitzaaiingen op te sporen.

Om de diagnose GIST met zekerheid te kunnen stellen, hebben we een hapje weefsel (biopt) van de tumor nodig. Dit hapje weefsel onderzoeken we in het laboratorium op de kenmerken van een GIST. Voor de behandeling is het erg belangrijk dat we de diagnose met zekerheid hebben gesteld. Een GIST behandelen we namelijk heel anders dan andere vormen van kanker.

Soms is het mogelijk om via een kijkonderzoek een biopt te nemen van de tumor. Meestal neemt de arts een biopt door middel van een punctie (biopsie). Via uw buikwand gaat de arts met een holle naald in de tumor om wat weefsel af te zuigen. De arts kan ook een stukje van de tumor nemen tijdens een coloscopie (een kijkonderzoek van uw dikke darm) of tijdens een gastroscopie (een kijkonderzoek van uw maag).

Overigens is het nemen van een biopt bij een GIST niet zonder gevaar. Er is namelijk een risico dat tumorcellen zich verspreiden door het onderzoek. Wanneer al vaststaat dat u geopereerd wordt, raden we het nemen van een biopt af. Een stukje weefsel van de tumor kunnen we dan ook direct na de operatie onderzoeken.