Spring naar inhoud

Micro-needling

Micro-needling is een oppervlakkige behandelmethode waarbij er met een pen (met dunne naaldjes), op een gecontroleerde wijze, minuscule kanaaltjes in de huid worden aangebracht. Hierdoor wordt het natuurlijke herstelproces van de huid geactiveerd en komen er groei- en helende factoren vrij. Deze zorgen voor de aanmaak van collageen en elastine waardoor het uiterlijk aspect en de conditie van de huid verbetert (o.a. huidstructuur, soepeler, stevigheid, egaliteit, kleur).

Micro-needling

Welke indicaties kunnen worden behandeld?

 • (Oppervlakkige) acne littekens
 • Littekens van andere aard b.v. na chirurgische ingrepen of brandwonden
 • Fijne rimpels en lijntjes
 • Milde huidverslapping / zonbeschadigde huid
 • Verdikte hoornlaag
 • Verwijde poriën / grove huidstructuur

Voorzorgsmaatregelen

Vanaf vier-zes weken voor en na de behandeling en gedurende de behandeling dient de huid dagelijks beschermt te worden tegen blootstelling aan (kunstmatig) zonlicht met een zonnebrandcrème van minimaal SPF 30. Vier weken voor de behandeling en totdat de huid genezen is, geen afschilferende en / of irriterende producten gebruiken (of handelingen toepassen) in het te behandelen gebied.

Wat kunt u verwachten?

Voor de behandeling wordt uw huid allereerst grondig gereinigd. Vervolgens brengt de huidtherapeut een koele gel op het te behandelen gebied aan, waarna de pen met een roterende beweging, in horizontale, verticale en/of diagonale banen over de huid wordt bewogen. De naalden bewerken de huid waardoor er kleine micro-wondjes ontstaan en het proces van weefselherstel activeert. De huid wordt hierdoor aangezet tot aanmaak van collageen en elastine welke uw huid sterker, weerbaarder en egaler van kleur maken.

Micro-needling geeft een licht prikkelend, scherp gevoel maar is goed te verdragen. Ter verlichting is er een mogelijkheid tot het aanbrengen van een verdovende crème b.v. Emla. De behandeldiepte kan ingesteld worden van 0,5 mm tot 2 mm en is afhankelijk van de indicatie en de conditie van uw huid.

De behandelde huid sluit zich meteen en voelt wat gevoeliger aan: alsof u in de wind heeft gelopen of in de zon heeft gelegen. Afhankelijk van de gevoeligheid van uw huid en de behandeldiepte vertoont de huid in meerdere of mindere mate roodheid, zwelling en overige reacties. Door de versnelde celdeling kan de huid gaan schilferen waarbij de dode huidcellen loslaten en de “nieuwe huid” zichtbaar wordt. Bij een diepere behandeling kunnen er korstjes, een paarsige verkleuring en/of puntbloedinkjes ontstaan. Tevens kunnen er wondjes en/of schaafplekken ontstaan. Om overmatige pigmentvorming te voorkomen moet u vooral de eerste weken na de behandeling uw huid goed tegen de zon beschermen. Na de behandeling kunt u direct uw dagelijkse werkzaamheden weer hervatten: de huidreactie valt over het algemeen mee en zal enigszins zichtbaar zijn voor uw omgeving.

Nabehandeling

 • De behandelde huid is gevoeliger dan normaal. Na de behandeling kunt u het gebied evt. koelen met koud washandjes / coldpack met tussenstof.
 • Gebruik van zonnebrandcrème minimaal SPF 30 wordt tot vier - zes weken voor en na de behandeling en gedurende de behandelkuur aanbevolen.
 • Het ontstaan van een warm aanvoelende, rode / rosé gespannen en enigszins gezwollen huid, twee-drie dagen na de behandeling is normaal. Door de versnelde celdeling kan de huid droog en schilferend aanvoelen. Bij een diepere behandeling kunnen puntbloedinkjes wondjes en korsten ontstaan. De reactie is afhankelijk van de gekozen behandeldiepte en de individuele reactie van de huid
 • Micro-needling geeft relatief weinig bijwerkingen en heeft een relatief korte hersteltijd (één-vijf dagen) waardoor infectie, littekenvorming of hyper- of hypopigmentatie niet tot nauwelijks voorkomen.
 • Het is belangrijk dat u niet krabt om littekenvorming en hyper en/of hypopigmentatie en overige risico’s te voorkomen.
 • Gebruik geen make-up tot 24 uur na de behandeling.
 • Onderga geen andere behandeling van de huid gedurende 4 weken.
 • Vermijd zwemmen gedurende twee weken.
 • Na de behandeling wordt het door de huidtherapeut geadviseerde (nazorg) product gebruikt en reinig de huid met pH-neutrale producten.

Aantal behandelingen

Afhankelijk van de aandoening en de conditie van de zijn er gemiddeld vijf a zes behandelingen elke vier - zes weken nodig. Een optimaal effect bereikt u met een kuur (aantal behandelingen). Voor bijvoorbeeld oppervlakkige acne littekens zijn er gemiddeld vier behandelingen nodig en hebben brandwonden en dieper gelegen aandoeningen meer behandelingen nodig. De aandoening verbetert maar verdwijnt nooit helemaal. Kortom: de indicatie bepaalt de diepte en het aantal behandelingen.

Resultaat

Na een behandeling in kuurverband zal het effect niet direct zichtbaar zijn. De lange termijneffecten, die diep in de dermis plaatsvinden, zullen geleidelijk aan zichtbaar worden. Onderhoudsbehandelingen en / of zelfbehandelingstechnieken kunnen worden voorgesteld om het resultaat behouden. Er kan geen 100% garantie gegeven worden m.b.t. het behaalde en/of verwachte resultaat.

Aanvullende behandelmethodes

Micro-needling kan gecombineerd worden met microdermabrasie, of fruitzuur, chemische TCA en overige peelings.

Download hier de prijslijst van de Huid- en Laserkliniek