Spring naar inhoud

Laserontharing bij een sinus pilonidalis en hidradenitis suppurativa

Een sinus pilonidalis wordt ook wel een haarnetcyste genoemd. Deze cyste (holte) bevindt zich meestal in, of net boven de bilspleet. Het is een holte onder de huid waarin zich meestal haren bevinden, en waarbij vervolgens een ontsteking en eventueel een abces kan ontstaan. De haren groeien bij de bilnaad naar binnen en door bacteriën kan in de holte een ontsteking en/of abces ontstaan. Met een laserbehandeling kunnen we dit probleem voorkomen.

Hidradenitis suppurativa is een chronische huidziekte. Kenmerkend zijn terugkerende, pijnlijke ontstekingen in bijvoorbeeld uw liezen en/of uw oksels. Ook in andere lichaamsplooien zoals bij uw borsten en billen kunt u klachten krijgen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het laseren van de haren de terugkerende ontstekingen kan voorkomen.

Worden alle behandelingen vergoed?

Veel behandelingen bij de Huid- en laserkliniek worden vanuit uw aanvullende verzekering vergoed door uw zorgverzekeraar. Denk bijvoorbeeld aan het ontharen in het gelaat, acnetherapie of camouflage. Let op: er moet wel een medische indicatie zijn. De meer cosmetische behandelingen zijn voor eigen rekening. Informeer daarom altijd bij uw zorgverzekeraar.

Laserontharing bij een sinus pilonidalis

De exacte oorzaak van een sinus pilonidalis is nog niet bekend. De factoren die van invloed zijn:

  • Veel haargroei in de buurt van de bilspleet
  • Wrijving op deze plaats. Bijvoorbeeld bij een zittend beroep
  • Een diepe bilnaad
  • Verandering van de haargroei in de adolescentieperiode

Sinus pilonidalis heeft de neiging om steeds weer terug te komen. Meestal gebeurt dit binnen drie jaar.
Factoren die hierbij een rol spelen zijn:

  • Slechte persoonlijke hygiëne
  • Slecht doorbloed weefsel na eerdere operaties
  • Spanning op het operatielitteken

Waarom laserontharen bij sinus pilonidalis?

Om te voorkomen dat de sinus pilonidalis weer terugkomt wordt er geadviseerd om de bilspleet levenslang haarvrij te houden. Dit kan door middel van scheren. Dit is praktisch gezien lastig en van tijdelijke aard. U kunt er ook voor kiezen om de haren te verwijderen middels laseren. Deze behandeling zorgt ervoor dat de haren blijvend worden gereduceerd. Hierdoor wordt de kans verkleind op een nieuwe sinus pilonidalis.

Laserontharen

Het principe van Laser ontharen is gebaseerd op het principe van ‘selectieve fotothermolyse’, een reactie waarbij licht met een zuivere golflengte wordt omgezet in warmte. De laser stuurt laserlicht met een specifieke golflengte die tot diep in de haarkern doordringt en wordt geabsorbeerd door het aanwezige pigment. De energie wordt omgezet in een warmteontwikkeling bij de stamcellen van de te verwijderen haarfollikels, terwijl het weefsel eromheen onaangetast blijft. De verhitte stamcellen komen kortstondig boven een bepaalde temperatuur en worden daardoor uitgeschakeld. De groei van nieuwe haartjes is nu niet meer mogelijk. Voor huidtype 1- 4 is de Alexandrite laser met een golflengte van 755 nm onze eerste keus, voor donkere huidtypen 5 en 6 is de YAG laser het meest geschikt. Uw huid zelf wordt door een ingenieus koelsysteem beschermd tegen oververhitting.

Hoe werkt de Alexandrite laser?

Met de GentleLASE Pro (Alexandrite laser) kunnen we heel gericht de meest fijne haartjes verwijderen. Hiervoor is het van belang dat uw huid gladgeschoren is. Dit moet voor de behandeling al gebeurd zijn. Aan het begin van de laserbehandeling zal uw huidtherapeut met vakjes op uw huid aangeven waar de laser moet ontharen. Omdat deze laser een uniek koelingssysteem heeft, is er geen gel nodig. De laserkop spuit namelijk heel snel een koelingsspray op de huid waarna direct een puls, laserflits, volgt. De spray werkt verkoelend en beschermt de huid. Dit zorgt er ook voor dat de behandeling niet heel pijnlijk is.

Zijn er bijwerkingen?

Na de behandeling is de behandelde huid iets rood en soms licht gezwollen. Dit verdwijnt binnen enkele uren, dagen. Soms zijn er kleine blaartjes en/of bruine pigmentvlekjes. Ook deze verdwijnen weer vanzelf. Sommige medicijnen kunnen een lichtovergevoeligheid geven en een combinatie van een laserbehandeling met deze medicijnen kan blaren en littekens geven. Meld daarom uw medicijngebruik altijd aan de arts of huidtherapeute.

  1. pdf Prijslijst Huid- en Laserkliniek 441 kB Download