Spring naar inhoud

Kalknagels

Kalknagels zijn teen-of vingernagels die met een schimmel geïnfecteerd zijn. Hierdoor gaat uw nagel kapot. Kalknagels worden ook wel schimmelnagels genoemd. De oorzaak van een kalknagel is een infectie aan het vrije uiteinde van de nagel (onychomycose). De schimmel groeit van boven naar beneden en in de diepte. Hierdoor wordt het nagelbed aangetast. Met een laser kunnen we uw kalknagels behandelen.

Kalknagels behandelen met een laser

Voor de eerste laserbehandeling vragen wij u om uw nagels zo kort mogelijk af te knippen en deze zo glad en dun mogelijk te vijlen. Zo behaalt de behandeling het beste resultaat. Ook kunt u tijdens de behandeling geen nagellak dragen. Om eventuele bijwerkingen te voorkomen meldt u uw medicijngebruik en eventuele wondjes/ontstekingen aan de huidtherapeut of arts.

Hoe gaat de behandeling?

Wanneer uit het klinisch beeld of de PCR-test blijkt dat er een schimmel in de nagel aanwezig is, kunnen we starten met de laserbehandeling. Door middel van laserstralen wordt de kalknagel en een deel van het onderliggend weefsel verhit. Door de warmte raakt de nagel beschadigd. De verhitting van de nagel kan een onaangenaam, prikkelend gevoel veroorzaken. Deze laserbehandeling vindt ongeveer om de vier weken plaats. Het resultaat is, in combinatie met de leefregels, na acht tot twaalf maanden zichtbaar. De kalknagel is dan verminderd/vernieuwd tot een ‘schone’ nagel.

Wat kan ik doen na de behandeling?

Na de behandeling is het van belang dat u zich beschermt tegen nieuwe infectiebronnen die een nieuwe schimmel kunnen veroorzaken. Enkele leefregels zijn:

  • Was uw voeten het liefst zonder zeep, of spoel uw voeten grondig af.
  • Droog uw voeten goed af, ook tussen de tenen.
  • Draag elke dag schone sokken (ook na de laserbehandeling) en draag goed passende, niet te nauwe, indien mogelijk ventilerende schoenen.
  • Was uw sokken op zestig graden.
  • Gebruik dagelijks miconazolpoeder totdat de schimmel volledig uit uw nagel is.
  • Draag slippers in openbare ruimtes, zoals doucheruimtes en zwembaden.
  • De nagel dient bijgewerkt te worden met een puimsteen en/of vijl en knip de nagels kort en recht af.
  • Behandel eventuele huidinfecties.
  • Resultaat na acht tot twaalf maanden.

Zijn er bijwerkingen?

Het is mogelijk dat er herbesmetting ontstaat. Hierbij wordt het gewenste resultaat niet of beperkt behaald.

Worden alle behandelingen vergoed?

Veel behandelingen bij de Huid- en laserkliniek worden vanuit uw aanvullende verzekering vergoed door uw zorgverzekeraar. Denk bijvoorbeeld aan het ontharen in het gelaat, acnetherapie of camouflage. Let op: er moet wel een medische indicatie zijn. De meer cosmetische behandelingen zijn voor eigen rekening. Informeer daarom altijd bij uw zorgverzekeraar.

Download hier de prijslijst van de Huid- en Laserkliniek