Spring naar inhoud

Ter voorbereiding op uw bezoek leest u hier de actuele informatie en basisadviezen rondom het Coronavirus: www.nijsmellinghe.nl/corona.

Hersentumoren

Een hersentumor is een vorm van kanker in uw hersenen. Het kan een primaire hersentumor (ontstaat vanuit het hersenweefsel zelf) of een uitzaaiing van kanker elders in het lichaam betreffen. Vaak heeft u last van hoofdpijn of krijgt u problemen met uw evenwicht, spraak, geheugen of concentratie. Een hersentumor kan ook de oorzaak zijn van epileptische aanvallen of verandering van uw karakter.

Onderzoek

Om vast te kunnen stellen of u een hersentumor heeft, onderzoeken we uw hersenen. Dat doen we door een CT- of MRI-scan te maken van uw hoofd. Soms kan het nodig zijn om ook een biopt te laten nemen. Daarbij halen we een klein stukje weefsel uit uw hersenen dat we gebruiken voor microscopisch onderzoek.

Behandelingen

Wanneer we vaststellen dat u een hersentumor heeft, starten we met de behandeling. Daarbij kunnen we kiezen uit meerdere behandelingen. Denk aan een operatie, waarbij we de tumor (gedeeltelijk) verwijderen. Ook kunnen we u bestralen of starten we met chemotherapie of een combinaties van beide.

Behandeling

Wanneer we vaststellen dat u een hersentumor heeft, starten we met de behandeling. Daarbij kunnen we kiezen uit meerdere behandelingen. Denk aan een operatie waarbij we de tumor (gedeeltelijk) verwijderen. Ook kunnen we u bestralen of starten met chemotherapie of een combinatie van beide. In sommige situaties besluiten we om u niet (meer) te behandelen. Dat kan zijn omdat de tumor al te groot is of niet verwijderd kan worden omdat we daarbij de hersenen aantasten.

Om u de best mogelijke behandeling te geven, werken onze neurologen, neurochirurgen en radiotherapeuten nauw samen. Bovengenoemde scans kunnen plaatsvinden in Nij Smellinghe. Voor operaties en biopten wordt meestal verwezen naar de afdeling neurochirurgie in het Martini ziekenhuis in Groningen. Voor bestraling wordt vaak verwezen naar het Radiotherapeutisch Instituut Friesland.

Contact

Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Neurologie.

Meer informatie

Meer informatie over hersentumoren vindt u op www.hersentumor.nl en www.kanker.nl.