Spring naar inhoud

Bij de foam-sclerose (inspuiten) van spataderen proberen we door injecties met een schuimoplossing (van aethoxysclerol) de spatader te laten verdwijnen. De vaatwanden kleven aan elkaar en verschrompelen. Om de juiste locatie te vinden en zichtbaar te maken, maken we gebruik van een echoapparaat (ook wel duplex genoemd). Deze behandeling duurt ongeveer 15 minuten.

Voorbereiding

  • Gebruik op de dag van de behandeling géén crème, lotion of badolie in verband met de pleisters die direct na de behandeling op uw benen worden geplakt
  • Zorg ervoor dat u ruimzittende kleding en schoeisel draagt, in verband met de pleisters en kous die na de behandeling om uw been komen
  • U kunt van tevoren thuis uw benen ontharen
  • Neem de witte en/of bruine kous die u bij het vorige ziekenhuisbezoek kreeg, mee

Uitvoering van de behandeling

U neemt plaats op de behandeltafel. De spatader wordt door de arts opgezocht met behulp van een echo. Met een naald prikken we vervolgens de spatader aan en spuiten het schuim in. Na het inspuiten moet u een paar minuten rustig blijven liggen. Vervolgens worden er rollen met watten over de ingespoten aders gelegd en afgedekt met pleisters. De witte kous en de bruine elastische steunkous worden hierover aangetrokken. Na de behandeling moet u 15 minuten rondlopen in het ziekenhuis. Zo kan het schuim zich goed verdelen in de spatader. Heeft u geen klachten, dan kunt u een controleafspraak maken en naar huis gaan. Tenslotte vertelt de arts wanneer u ter controle terug moet komen.

Nazorg en controle

Als u behandeld bent en de wattenrol is vastgeplakt komt hier de witte kous overheen. De witte kous en de wattenrollen laat u zeven dagen en nachten zitten. De bruine kous gaat hier overheen en draagt u alleen overdag. Deze kous geeft extra steun. Voor het slapen gaan doet u de bruine kous uit; 's morgens doet u de bruine kous direct weer aan. De wattenrollen mogen niet nat worden, let dus goed op met douchen. De wattenrollen en witte kous mag u na een week verwijderen. Daarna dient u de bruine kous nog drie weken overdag te dragen, ook bij het hervatten van sporten.

Klachten

Nadat de injecties zijn toegediend, ontstaan er harde, pijnlijke knobbeltjes. Deze knobbeltjes verdwijnen meestal vanzelf. Op de plaatsen waar een spatader is behandeld, kan een lichtbruine of rode verkleuring van de huid ontstaan. Dit verdwijnt binnen enkele maanden. Het is raadzaam om de zon gedurende een aantal weken te vermijden. Er bestaat een kans dat uw huid verkleurd door het zonlicht. Ook als u onder de zonnebank gaat, kunnen de verkleuringen verergeren. Tijdens de eerste weken is het verstandig om warmte (zoals ligbad, zonnebank en sauna) te vermijden, omdat warmte de ontstekingsreactie kan verergeren.

Beweegadvies

Voor een goed resultaat is het belangrijk om regelmatig te lopen. Sporten waarbij u veel spring (bijv. joggen) raden we de eerste drie weken af. Lang staan en lang stilzitten raden we ook af. Ook wordt afgeraden de eerste weken geen zwaar werk te verzetten of zwaar te tillen. Mocht u andere klachten krijgen zoals bijvoorbeeld een zwelling van het been, pijn in de kuit, benauwdheid of andere klachten, dan moet u altijd contact met onze polikliniek Dermatologie opnemen, telefoonnummer 0512 588 801, keuze 3, op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de dokterswacht.

Vragen?

Vragen kunt u stellen aan uw behandelend arts.