Spring naar inhoud

Operatie

Als het mogelijk is, is de voorkeursbehandeling een operatie. Tijdens de operatie verwijderen we de volledige tumor. Bij sommige tumoren is een operatie niet mogelijk. Dit is onder andere afhankelijk van de plaats van de tumor en de aanwezigheid van eventuele uitzaaiingen. In sommige gevallen komt de tumor weer terug na een operatie. Dat kan binnen enkele maanden gebeuren, maar ook na vele jaren.

Chemotherapie

Chemotherapie en bestraling zijn niet effectief bij de behandeling van een GIST.

Imatinib

Sinds enige jaren is er een behandeling met een medicijn dat wel effectief is bij een GIST. Dit is het medicijn Imatinib. Behandeling met Imatinib is nu de standaardbehandeling bij uitgezaaide vormen van een GIST, wanneer een operatie niet mogelijk is.

Imatinib is een moderne vorm van chemotherapie en is beschikbaar in de vorm van tabletten. Imatinib werkt heel gericht tegen GIST-cellen. Gezonde cellen worden niet beschadigd door dit medicijn. We noemen het daarom ook wel doelgerichte behandeling. De bijwerkingen van een doelgerichte behandeling zijn doorgaans milder dan bij ‘gewone’ chemotherapie.

Imatinib kan een GIST niet genezen, maar het houdt de ziekte wel (enige tijd) onder controle. Veel GIST-patiënten hebben snel en langdurig baat bij dit medicijn. Tumoren worden vaak kleiner of blijven stabiel. Toch blijft een operatie, indien mogelijk, de voorkeursbehandeling.

Soms wordt Imatinib voorgeschreven aan patiënten met een grote tumor die moeilijk te verwijderen is. Door de behandeling kan de tumor kleiner worden en heeft de operatie meer kans van slagen.

Ondanks de succesvolle behandeling met Imatinib wordt er onderzoek gedaan naar andere behandelingen. Er is namelijk een toenemend probleem van resistentie die ontstaat na een langdurige behandeling. Resistentie is ongevoeligheid voor de behandeling met dat medicijn. Als er resistentie optreedt, gaan GIST-tumoren weer groeien en kunnen er weer klachten ontstaan. Gemiddeld is dat na 20-24 maanden, maar deze periode kan erg verschillen per persoon.

Sunitinib

Wanneer Imatinib niet goed meer werkt, kunnen we het medicijn Sunitinib voorschrijven. Sunitinib is net als Imatinib een geneesmiddel in tabletvorm. Sunitinib remt de tumorgroei en ook de vorming van nieuwe bloedvaten in de tumor. Via het bloed krijgt een tumor zuurstof en voedingsstoffen. Als we de bloedtoevoer remmen, kan de tumor dus niet meer groeien. Met Suninitib kunnen we de tumor weer langere tijd onder controle houden. Helaas ontstaat er na verloop van tijd vaak ook resistentie voor Sunitinib.

Frequente Ablatie (RFA)

In sommige gevallen kunnen we tumoren behandelen met Frequente Ablatie (RFA). Dit is een hittebehandeling, waarbij we de tumor tot 80 graden verhitten. Het weefsel kan deze hitte niet verdragen en sterft af.