Spring naar inhoud

Ik voel heel goed wat ik wel en niet kan

Geheel passend binnen het gedachtegoed rond positieve gezondheid van Machteld Huber, waarbij gezondheid wordt gezien als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, zijn de leefregels na een heupoperatie in Nij Smellinghe geminimaliseerd. Moesten patiënten zich voorheen de eerste zes weken na een heupoperatie aan veel regels houden, nu zijn er nog nauwelijks regels.

“Uit onderzoek blijkt dat de ‘oude’ leefregels geminimaliseerd kunnen worden zonder dat er een grotere kans is op een luxatie (het uit de kom schieten van de nieuwe heup). Dit opgeteld bij het feit dat wij het belangrijk vinden dat de patiënt regie houdt over zijn eigen gezondheid, heeft ons doen besluiten om de leefregels na een heupoperatie  te wijzigen”, vertelt Hendrike Hoogeboom, physician assistant Orthopedie in Nij Smellinghe. “Dankzij dit voortschrijdend inzicht kunnen wij de patiënten meer vrijheid geven, wat uiteindelijk resulteert in meer comfort en een sneller herstel.”

Actiever en zelfredzaam
Audrey Veenema, fysiotherapeut in Nij Smellinghe, vult aan: “Voorheen werden sommige patiënten angstig van de vele regels en bleven ze hierdoor in hun stoel zitten. Met als achterliggende gedachte dat er dan niets fout kon gaan. We merken nu dat patiënten zonder de vele regels juist actiever en zelfredzamer worden. Een bijkomend voordeel is dat de conditie en kracht van de patiënt toenemen. Uiteraard is het wel van belang om het gebruik van de nieuwe heup op te bouwen. In het ziekenhuis leren we de patiënten wat wel en niet kan en op welke manier. Na de opname worden de patiënten bijgestaan door hun eigen fysiotherapeut.”

Op de zij slapen
Eén van de grootste wijzigingen is het niet meer verplicht op de rug slapen. Veel patiënten hadden hier moeite mee en sliepen door deze leefregel slecht. Ook mevrouw De Vries* ziet dit als een positieve wijziging. Zij heeft in januari 2016 en september 2017 een nieuwe heup gekregen. “Ik weet niet exact meer wat de leefregels in 2016 waren, maar op de rug slapen was er één van. Nu mag ik ook op mijn zij slapen. Na beide operaties voelde ik heel goed aan wat wel en wat niet kon. Uiteraard was ik wel voorzichtig en als ik iets niet kon, zocht ik naar een oplossing.” De hele dag in de stoel zitten, hoort er bij mevrouw De Vries niet bij. “Ik probeer in beweging te blijven en ga regelmatig naar buiten. Dan loop ik een rondje door het dorp.”

“Dit zien wij graag. Het is fijn dat patiënten dankzij de nieuwe leefregels sneller kunnen functioneren in het dagelijks leven”, besluit Hendrike.

Kader
Onze nieuwe leefregels gaan hand in hand met de gegevens uit wetenschappelijk onderzoek vanuit de Nederlandse Orthopedische Vereniging (NOV). Er is gebleken dat bij de zogenaamde ‘achterste benadering naar de heup’, zoals in Nij Smellinghe de operatie gedaan wordt, de kans erg klein is dat de heup uit de kom schiet. Verder is er een kleinere kans op een heroperatie op de korte termijn (bron LROI 2017).

Wilt u meer weten over de leefregels in Nij Smellinghe na een heupoperatie? Lees dan de folder ‘Totale Heup Prothese’.

*I.v.m. privacy is de naam van de patiënt in dit artikel veranderd.